Denne måned rapporterede den danske statsejede passagertogoperatør Danske Statsbaner (‘DSB’) øgede “overskud” og passagertal for regnskabsåret 2023.
DSB’s “overskud” er dog faktisk en falsk profitmargin, som er ‘tjent’ fra en landsdækkende offentlig servicetrafik (‘PSO’)-kontrakt, der blev direkte tildelt af den danske regering uden fordelene ved en konkurrenceudsættelse i udbud (hvilket ville have opnået lavere omkostninger for skatteyderne og højere kvalitet for passagererne).
I stedet er der en langt bedre mulighed: åbning af togmarkedet i Danmark.
I bund og grund kommer DSB’s overskud ikke fra at være en konkurrencedygtig virksomhed; i stedet er de indarbejdet i en eksklusiv aftale forhandlet med dens ejer, regeringen, og subventioneret af skatteyderen – til et forbløffende “3,25 milliarder danske kroner om året“.
Men er der virkelig behov for en enorm subventioneret PSO-kontrakt – for hele Danmark? Tværtimod: der er flere indikationer på, at mange strækninger allerede kunne være kommercielt levedygtige; for eksempel:*
▶ Efterspørgslen er stærk med op til “49% flere rejsende” på specifikke strækninger sammenlignet med 2019 – det sidste år før Covid – og den voksende vilje blandt danskere til at køre med tog
▶ Der er uafhængige operatører, som har ansøgt om at tilbyde kommercielle tjenester inden for Danmark – uden nogen økonomisk støtte.
ALLRAIL’s politikmedarbejder Salim Benkirane siger: “i virkeligheden er den eneste profitgenerering, som DSB kender, at lobbye sin ejer for eksklusive skatteyderfinansierede kontrakter. I stedet ville et åbent marked reducere billetpriserne – uden at spilde milliarder af danske kroner af skatteydernes penge.
Den danske regering bør bruge de penge på andre meget mere værdige ting – såsom forbedring af jernbaneinfrastrukturen – og ikke på en enkelt togoperatør.”